dijous, 2 de juny del 2011

L'animal més ràpid del món

Es tracta del falcó (Falco peregrinus) el qual vola a una velocitat creuer de 100 km / h però pot arribar en picat, quan aquesta caçant, velocitats que superen els 300 km / h. Aquesta singular característica el converteix en l'animal més veloç del planeta. Com si això fos poc també és l'au de presa més estesa a tot el món.
Falcó pelegrí és un au de presa cosmopolita de grans dimensions de la família Falconidae i del gènere Falco. La seva esquena és de color gris blavós i la part inferior blanquinosa amb taques fosques. El cap és negre i té una àmplia i característica bigotera també de color negre.
Se li pot trobar gairebé a tot arreu de la Terra, excepte en regions polars extremes, muntanyes molt elevades i en selves tropicals. Tant el nom científic com el nom en espanyol d'aquesta espècie signifiquen «falcó viatger», a causa dels hàbits migratoris de moltes poblacions del nord.
 El falcó pelegrí es va convertir en una espècie en perill en moltes àrees a causa de l'ús de pesticides, sobretot DDT. Des de la prohibició del DDT a principis dels anys 1970, les poblacions es van recuperar, recolzades per la protecció a gran escala dels seus llocs de niu i alliberament d'exemplars a la natura.